Trond (54) er vår fotografiske hukommelse
Hvordan ville hverdagslivet vårt de siste 20 åra blitt husket uten en lokalavis som har folk i fokus?
Så lenge har Trond Lillebo vært HAs skarpeste øye.

Tallet er 87.989. Det er antall bilder som kommer opp i HAs digitale fotoarkiv ved et søk på «Foto: Trond Lillebo». I disse bildene finner vi glede, sorg. solskinn og uvær. Vi finner Kamma som rykker opp, og Kamma som rykker ned.
– Jeg møter mennesker i alle livssituasjoner. Som lokalavis på Hedmarken er det vår oppgave å dekke nyheter, men også hverdagslivet til innbyggerne. Etter alle disse årene kjenner jeg utrolig mange mennesker, forteller HA- fotograf Trond Lillebo.
Jobben som fotojournalist har forandret seg mye de siste 20 årene. Trond er utdannet fotograf fra Forsvaret og to år på fotoskole i Trondheim. Han startet opp med analoge kameraer med film. Nå har hele verden blitt digital.
– Det har vært en helt utrolig teknologisk utvikling. Jeg har lært meg nye ting så fort de dukker opp. I dag har jeg også ansvaret for HATV og våre livesendinger. Vi strømmer alt fra fotballkamper til politiske møter, og nå i pandemien har det vært utallige direktesendinger med kommuneoverleger og ordførere, sier Trond.
Trond har bodd på Hamar siden 1994, men han vokste opp på et småbruk i Engerdal som yngst av sju søsken, og regner seg selv fortsatt som engerdøl. Det gjør nok storebror Håvard Lillebo også, som er årsaken til at Trond ble fotojournalist.
– Storebror Håvard har et langt liv i journalistikken, og har jobbet i VG, Nationen og mange, mange år i Østlendingen. Han kom hjem til Engerdal i helgene og fortalte om mange spennende saker han jobbet med. Derfor ble det journalistikk på meg også etter hvert, selv om det viste seg at jeg var bedre med kamera enn med penn, sier Trond.
Trond er meget godt gift med det han selv kaller «klippen i sitt liv»; han har tre unger som klarer seg bra, og nå har første barnebarnet kommet. Han mener at enkle hverdager er undervurdert, og at et hverdagsliv uten ubehagelige overraskelser er å foretrekke.
– Jeg har alltid søkt utfordringer, og lever aller best når jeg har det travelt. Men det er trygge, forutsigbare hverdager som er det gode liv. Jeg mener også at mange foreldre legger alt for stort press på barna sine. Hvorfor skal alle bli leger, advokater eller hige etter lederstillinger? Det som er viktig er at vi lever et godt liv, uansett yrkesvalg. Jeg har alltid hatt sans for vanlige arbeidsfolk som kommer hjem fra jobb møkkete på henda og svett på ryggen, sier Trond.
Det å møte mennesker som har en historie å fortelle mener Trond er det beste med jobben. Han blir glad når folk stoler på lokalavisa si, og tar kontakt enten det er en gladsak eller de føler seg urettferdig behandlet. Trond mener at journalister skal snakke for de som ikke har sterk nok stemme selv, og at HA skal prioritere saker hvor svake grupper i samfunnet blir urettferdig behandlet.
Bilder lyver ikke, heter det. Og som lokalhistorisk sannhetsvitne kan bilder være med på å beskrive utviklingen i samfunnet. Derfor er bildet, både stillbilder og levende bilder, viktige verktøy i journalistikken. En avis uten bilder som viser hva som har skjedd, eller hvordan samfunnet ser ut, ville være en dårlig avis.
Trond kjemper for bildets betydning i journalistikken, fordi lokalaviser har et ansvar for å dokumentere det samfunnet vi lever i. Med en fotosjef som Trond, sikres disse bildene også tilgjengelighet for ettertiden.