Katrine (46) utfordrer deg til å delta
Jo flere som lar oss speile det de synes er viktig, galt eller gøy, desto mer relevante blir HA! Oppslutningen om avisa gjør at Katrine Strøm spår Hedmarken en lys framtid.

–Demokratiet dør i mørke, lyder slagordet til Washington Post. Det kan høres pompøst ut, men det er mye sant i det, også for regioner som vår. Studier viser at samfunn uten lokalmedier preges av demokratisk svikt. Folk får ikke tilgang til informasjonen de trenger for å manøvrere som borgere i et samfunn, og meningsdannelsen som skjer lokalt blir mindre, sier Katrine Strøm.
Lysten til å lokke andre inn i erfaringer og opplevelser de kanskje ikke har kjent på kroppen selv, startet allerede da hun tok over som redaktør – og eneste medarbeider – i speideravisa Båtsmannsposten i Drammen som 14-åring. Hun fikk etter hvert frilansreportasjer om alt fra balalaikaorkestre på Oslo Øst til kvinnekamp i Pakistan inn i mer etablerte avisspalter. Så ble det yrket hennes.
–Å få tillit til å forvalte menneskers historier som journalist, og andre reporteres innsikt og håndverk som leder, er både takknemlig og krevende. Mye må filtreres og fordøyes, nesten fysisk, fordi det er stoff som kan ha stor påvirkning for den eller de det handler om. Under ligger ofte en vilje til å gjøre noens situasjon bedre, oppsummerer Strøm.
For ett år siden tok hun over jobben som sjefredaktør i HA, det bankende hjertet i et av landets mest spennende områder. Midt i store og viktige veivalg, som vil bety mye for hvordan det videre livet på Hedmarken skal bli.
–Det første jeg tok tak i, var den for meg merkelige oppfatningen at Hamar Arbeiderblad ikke var tett nok på livet til folk i Hamar. Dét hørtes ut som noe det var mulig å løse! Dessuten hadde HA unaturlig liten leserskare digitalt, enda avisa tidligere har vært en pioner på nett, sier Strøm.
På kort tid samlet redaksjonen seg om det som ble starten på en ferd mot gamle høyder – digitalt. For verken journalistene eller konsernet ser noen grunn til å anta at de som bor i Hamar, Stange, Løten eller Ringsaker bruker mobilen sin mindre til å lese nyheter på, enn folk på Gjøvik, Toten og Lillehammer. Det kunne man kanskje få inntrykk av, om man sammenlignet avisenes utvikling.
–Engasjementet rundt det vi dekker er digert, og nye lesere kommer inn hver eneste dag. Vår jobb er blitt morsommere, når vi vet at potensialet for å nå ut er så stort, sier redaktøren. Samtidig forplikter veksten til å holde på flest mulig – med god journalistikk og innhold som utfordrer både på nett og papir. «News» og «views», eller på norsk: Nyheter og meningsjournalistikk.
Hamar Arbeiderblad er allerede en av verdens eldste levende hedmarkinger. Som opinionsdanner og bærer av kultur og historie, skal HA også være der for nye generasjoner. Bli med og påvirk i lokalavisa di, du også!