For Jan Morten (37) handler HAs digitalisering om folk
Teknologi, innsikt og analyse endrer journalistikken. Hver eneste dag, og akkurat nå. Samlet endrer det også hvordan journalistikk forstås, produseres, distribueres og konsumeres av folket.

Dette gjelder også Hamar Arbeiderblad. Det tar avisas digitalredaktør, Jan Morten Frengstad, på alvor. Han kom til avisa fra konkurrenten Østlendingen på Elverum for ett år siden.
– I HA har vi bare så vidt dyppet stortåa uti havet av digitale muligheter, men opplever for første gang på mange år vekst i antall abonnenter. Dette er et resultat av en rekke digitale grep vi har tatt det siste året.
HA snakker mer med folk, skriver om flere saker som folk bryr seg om, heier mer på regionen og vet enda mer om hva leserne ønsker å lese.
– Vekst motiverer meg og mine kollegaer til å kaste oss lengre ut på dypet og lære oss å svømme i takt med alle dere som leser oss hver eneste dag. Jeg brenner for at Hamar Arbeiderblad skal fortsette å være relevant for så mange som mulig, enten det er på våre digitale plattformer eller i papiravisen.
Akkurat nå er avisen i gang med å dykke enda dypere inn i hva du som HA-leser faktisk liker å lese.
– Vi ser på mange parametere for å forstå lesernes mønster. Det kan være hvor lang tid folk i snitt leser i en artikkel, det kan være antallet lesere eller det kan være antallet som kjøper abonnementstilgang på akkurat den ene saken. Det kan være når på dagen flest leser eller hvilken duppedings de leser avisen fra.
– Vi ser også på de sakene som ikke leses mest eller lengst. Vi prøver å forstå hvorfor, og skaffe oss god innsikt i hvordan få en sak til å bli lest av flest mulig.
For at hver eneste sak skal ta ut sitt leserpotensiale digitalt, trengs det god samhandling i redaksjonen. Fra saken er på idéstadiet, til den ligger ute på H-A.no.
Redaksjonen jobber nå «digitalt først», som i praksis betyr at sakene avisen produserer lages for et digitalt publiseringsløp.
Vi har implementert avanserte statistikkverktøy og bruker en detaljert publiseringsplan for å være så oppdatert som mulig.
Men noe forblir det samme: En sak tar ikke ut sitt ytterste potensiale om vi misser på den viktige kilde-samtalen, stiller feil spørsmål eller ikke vinkler den godt nok.
– Det jobber vi med hver dag. Når vi analyserer nok saker og lærer på vegen, vil det gi oss et klarere bilde av hvordan morgendagens HA vil se ut. Vi prøver å se både detaljer og det store bildet.