Da Berlinmuren falt, var Henning (62) småbarnsfar
Vi drømmer alle om å skape uforglemmelige leseropplevelser, sier Henning Holter Christensen. For verdens historie formidles også gjennom lokalavisenes spalter.

– Jeg er en person på 62 med skrivelyst, sier HA-journalist Henning Holter Christensen.
Den har han hatt med seg gjennom 43 år i lokaljournalistikkens tjeneste.
Nye dager, nye utfordringer, og det fine ved å møte nye mennesker – enkeltmennesker som hver og en fortjener omtale.
Underveis har verden blitt digital.
– Da jeg var ferdig utdannet journalist i 1983 var Facit, en elektrisk skrivemaskin med rettetast, et teknologisk framskritt. Året etter fikk sør-afrikaneren Desmond Tutu Nobels fredspris. Vi journalister satt som sild i tønne på Namibiahuset i Elverum og intervjuet kirkelederen, husker Henning.
To år senere kom kong Olav og Vest-Tysklands forbundspresident Richard von Weizsäcker til Elverum folkehøgskole, hvor Kong Haakons nei til tyskerne er blitt et evig symbol og uttrykk for frihet og selvstendighet. Besøket ble sett på som at tyskerne gjorde opp sin gjeldspost, og de to statsoverhodene kom i fred og forsoning. Samtidig rørte de ved hverdagen til dem Henning skrev for – og hans egen.
– Da muren falt i Tyskland, var jeg småbarnsfar, sier han.
Det er blitt mange møter med folk som har satt historiske avtrykk. Landsmoderen Gro Harlem Brundtland besøkte Ottestad bo- og servicesenter før et kommunevalg. Til tidligere statsminister Odvar Nordlis 80-årsdag i 2008 kom alle hans venner i arbeider- og fagbevegelse: Jens, Sigbjørn, Nils Røhne, Knut Storberget og Sylvia Brustad deltok på bursdagsfeiringen med sambygdinger og familie på Vallset Folkets Hus, som det het en gang i tiden. Da Nordli døde ti år etter, var Kåre Willoch et naturlig intervjuobjekt, syntes Henning.
Å formidle glede og tragedie er også en del av den journalistiske hverdagen. Åsta-ulykken, togkollisjonen som krevde 19 menneskeliv på Rørosbanen, rørte kongeparet som deltok på minnegudstjenesten i Rena kirke. Ekstremflommen i 1995 gjorde inntrykk på lokaljournalistene. Det samme med optimismen i regionen som vokste da ny hovedflyplass på Gardermoen åpnet i 1998.
– Etter en reportasjejobb stanset jeg en formiddag ved Stange kirke. Der er graven til FN-soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen fra Stange, som ble drept av vegbombe i Afghanistan i november 2007. Konflikter og krig kan plutselig komme tett innpå oss, også lokalt, sier Henning.
Som far og bestefar er han opptatt av at det også lov å være medmenneske. Da han begynte i HA i 1983 var slagordet «nær og nyttig». Et langt yrkesliv senere har Henning sett mye vokse ut av lite. Han håper fortsatt å få oppleve at dobbeltsporet innvies og at det nye hovedsykehuset skal bli realitet.
– Du tenker kanskje at å skrive godt er da ingen kunst. Jo, det er det. Vi drømmer alle om å skape uforglemmelige leseopplevelser, og skal holde journalistiske kjerneverdier i hevd. Lokale nyheter kan også sette dagsorden. Vi skal stille de kritiske spørsmålene for mannen i gata.